Aston Martin biedt elektrische ombouwkits aan voor zijn oldtimers

Aston Martin biedt elektrische ombouwkits aan voor zijn oldtimers

Zullen de steeds strengere rijbeperkingen voor de meest vervuilende auto’s ertoe leiden dat oldtimers in de toekomst hun garage niet meer uit mogen? Aston Martin biedt voortaan in zijn eigen ateliers de mogelijkheid om de klassiekers uit zijn erfgoed te laten ombouwen tot elektrische auto’s, zodat ze in de toekomst nog mogen rijden. En om de herverkoopwaarde niet te schaden, kan de verbouwing weer volledig worden ongedaan gemaakt.

 

Het idee om de klassieke motor van een oldtimer te vervangen door een elektrische aandrijving is niet nieuw, maar wordt doorgaans wel door tuners uitgevoerd. Zo is er Charge Automotive met zijn Ford Mustang. Maar ook autoconstructeurs die zich bewust zijn van het enorme potentieel van deze markt (en/of die willen vermijden dat hun erfgoed op klunzige wijze wordt verknoeid) geven soms de mogelijkheid om hun klassiekers te laten ombouwen tot EV’s. Zo biedt Jaguar een dergelijke kit aan voor zijn legendarische E-Type. Vandaag beslist ook Aston Martin om dit soort elektrificatie van zijn oldtimers niet over te laten aan externe bedrijven.

DB6 Volante uit 1970

Net zoals Jaguar benadrukt Aston Martin dat de oplossing die het aanbiedt perfect omkeerbaar blijft. Er worden dus geen zware structurele aanpassingen uitgevoerd aan de techniek waardoor een eenvoudige terugkeer naar aandrijving door de verbrandingsmotor uitgesloten zou zijn. Ter illustratie van de mogelijkheden heeft Aston Martin een DB6 MKII Volante uit 1970 omgebouwd. In alle discretie pakt de auto uit met een elektrische aandrijflijn afgeleid van de technologie die is ontwikkeld voor de toekomstige Rapide E, zo verduidelijkt Aston, zonder echter meer technische details te verklappen. Voor geïnteresseerde verzamelaars meldt de Britse constructeur dat hij vanaf 2019 ook andere klassieke modellen zal elektrificeren. Hoeveel de operatie kost, is echter nog niet gekend.


Publicité

Delen