Aston Martin onthult technische kenmerken van Rapide E

Aston Martin onthult technische kenmerken van Rapide E

Aston Martin gaat bij wijze van experiment 155 exemplaren van zijn berline Rapide ombouwen tot zuiver elektrische auto’s. Volgend jaar komen die op de markt. Dit zijn alvast de eerste technische details.

 

Recent nog bevestigde Aston Martin-baas Andy Palmer dat de elektrische versie van de Rapide, die Rapide E gaat heten, een snellaadfunctie onder een spanning van 800V krijgt. Porsche wil diezelfde technologie gaan inzetten in zijn toekomstige Taycan om de batterij razendsnel vol te kunnen proppen. Vandaag communiceert Aston Martin nog een paar extra details over het onderwerp: als de Rapide E wordt aangekoppeld aan een 800V-laadpaal van 100 kW, dan haalt hij een laadsnelheid van 310 mijl per uur. Dat betekent dat hij op een uur laden het equivalent van 500 kilometer rijden ‘tankt’. Ter herinnering: Porsche wil via 800V-laden 400 kilometer rijbereik recupereren in slechts 15 minuutjes. Aan een meer conventionele en dus ongetwijfeld veel gemakkelijker te vinden snellaadpaal van 50 kW en 400V zou de Rapide E 185 mijl (zo’n 300 kilometer) per uur kunnen laden, zo belooft Aston Martin.

Batterij op maat

De batterij van de Rapide E kan 65 kWh opslaan, wat de auto een rijbereik van meer dan 200 mijl (320 kilometer) zou geven op de WLTP-normverbruikscyclus, die vrij dicht bij een reëel gebruik ligt. De batterij is op maat van de auto gemaakt en ligt in de plaats van de V12, de versnellingsbak en de benzinetank van de conventionele Rapide. De elektrische versie wordt aangedreven door twee in de achteras geplaatste elektromotoren, die samen goed zijn voor 610 pk en 950 Nm. Aston Martin wil de auto een top geven van 155 mph (250 km/u) en belooft dat hij van 0 naar 60 mph (96 km/u) spurt in minder dan 4 seconden. De Rapide E wordt met de hand geassembleerd en er komen slechts 155 exemplaren van op de markt, die volgend jaar worden geleverd. Het model is vooral een rijdend testlaboratorium voor een toekomstig zuiver elektrisch gamma waar Aston Martin aan werkt en dat het onder de naam Lagonda wil gaan aanbieden.


Publicité

Delen