Autonome pendelbusjes “binnenkort” in onze steden?

Autonome pendelbusjes “binnenkort” in onze steden?

Op de technologiebeurs CES 2019 in Las Vegas, die vandaag zijn deuren opent, stelt Bosch een autonoom en elektrisch pendelbusje voor. Die mobiliteitsvorm zou volgens Bosch “op korte termijn” moeten gaan opduiken in grote steden.

 

Bosch stelt in wereldpremière een conceptcar van een zelfrijdend elektrisch pendelbusje voor op de technologiebeurs van Las Vegas. Met dit bestuurderloze busje wil Bosch ons “kennis laten maken met een nieuwe vorm van mobiliteit”. Het benadrukt dat “deze vorm van mobiliteit op korte termijn zal opduiken in de straten van grootsteden overal ter wereld”.

Digitale diensten

De busjes zijn geconnecteerd met zowel hun omgeving als met elkaar, maar ook met hun gebruikers via een app. Ze worden uitgerust met specifieke systemen, en net op dat vlak wil Bosch zich opwerpen als de voorkeurspartner, want het wil instaan voor de levering van “hardware, software en nieuwe digitale diensten waarmee gebruikers hun ritten kunnen reserveren en betalen of ze delen met andere passagiers”.

1 miljoen tegen 2020

Die omkering zal de komende jaren ongetwijfeld noodzakelijk worden voor traditionele autotoeleveranciers. Alleen al in Europa, de VS en China zouden tegen 2020 bijna één miljoen van deze pendelbusjes in gebruik worden genomen en tegen 2025 zouden ze met 2,5 miljoen zijn, zo belooft Bosch op basis van een studie door het onderzoeksbureau Roland Berger.


Publicité

Delen