België wil auto’s zonder buitenspiegels toelaten

België wil auto’s zonder buitenspiegels toelaten

Vooral voor hybride en elektrische auto’s wordt steeds vaker luidop nagedacht over een technologie om het verbruik te drukken: het vervangen van klassieke buitenspiegels door slankere camera’s. Minister van mobiliteit François Bellot bevestigt nu dat die oplossing zal worden toegelaten in ons land via een hervorming van de wegcode.

 

Auto’s op Belgische wegen moeten verplicht buitenspiegels hebben, zo schrijft de wegcode voor. Maar die wet zal worden herschreven om ze aan te passen aan nieuwe technologie, zo bevestigde zopas minister van mobiliteit François Bellot aan de kranten Het Nieuwsblad, Het Belang Van Limburg en Gazet Van Antwerpen.

“Hulpmiddelen voor indirect zicht”

De woordvoerder van de minister zou volgens onze collega’s hebben gezegd: “Wanneer de nieuwe wegcode in voege treedt, zal de auto verplicht een “hulpmiddel voor indirect zicht” moeten hebben”. Die technologie “mag bestaan uit traditionele buiten- en binnenspiegels, maar ook uit camera’s waarmee de bestuurder op het dahsboard het verkeer naast en achter zijn voertuig in de gaten kan houden”.

2021

De wegcode wordt dus aangepast aan nieuwe technologie die vooral wordt gedragen door elektrische auto’s, zoals Audi’s elektrische SUV e-tron, die als optie camera’s aanbiedt ter vervanging van de klassieke buitenspiegels om zijn luchtweerstand te optimaliseren en het rijbereik te vergroten. Volgens de kranten die het nieuws verspreiden, zal het echter wel nog tot 2021 duren voor deze nieuwe wegcode van kracht wordt.


Publicité

Delen