Binnenkort partikelfilters… op remblokjes?

Binnenkort partikelfilters… op remblokjes?

Volgens het stadsbestuur van Parijs produceren de remblokjes van auto’s 20 mg/km aan fijnstof… terwijl dieselmotoren slechts 5 mg/km zouden uitstoten. Daarom gaat de Franse hoofdstad aan het testen met experimentele partikelfilters op de remmen van een Renault Zoé.

 

De vervuiling in kleine steden is een echt maatschappelijk probleem geworden. Vooral fijnstof wordt in het vizier genomen. Maar in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, zijn dieselmotoren niet de enige schuldigen. De transportverantwoordelijke van het stadsbestuur van Parijs, Christophe Najdovski, zegt dat 41 procent van het fijnstof in de stad van de slijtage van remblokjes en banden komt. Om iets aan dit probleem te doen, gaat de stad samenwerken met het Franse bedrijf Tallano Technologies om een systeem te testen dat de micropartikels van remblokjes moet opvangen.

Kleine turbine

Het opvangsysteem heet Tamic en heeft net 2.000 uur op een testbank proefgedraaid. Daaruit zou blijken dat het meer dan 80 procent van de partikels kan opvangen. Nu gaan de stad en Tallano Technologies het systeem testen in de straten van Parijs met een Renault Zoé. Het geheel weegt minder dan een kilo en zuigt het fijnstof van de remmen op met een kleine turbine van 12V. Zien we deze oplossing in de nabije toekomst op alle auto’s opduiken?


Publicité

Delen