Biomega: van fietsen naar elektrische stadsauto’s

Biomega: van fietsen naar elektrische stadsauto’s

Deens fietsenbouwer Biomega wil zich op mobiliteit op vier wielen gaan richten en stelt een concept voor van een ultralichte en zuiver elektrische stadsauto. Die zou minder dan 20.000 euro moeten gaan kosten.

 

De opkomst van elektrische aandrijving geeft nieuwe spelers de kans om de degens te komen kruisen met traditionele merken. Aan voorbeelden is geen tekort: Chinese constructeurs met forse middelen zoals Thunder Power, groepen zoals Dyson of kleinere bedrijven zoals Micro Mobility Systems. Biomega, een constructeur van high-end fietsen, wil zich nu ook op het speelveld van de elektromobiliteit wagen. De Denen hebben namelijk hun concept voor een elektrische stadsauto met de naam SIN onthuld.

Puur design

Het prototype onderscheidt zich door een puur design. Heel puur zelfs. Dat geeft hem niet enkel een zekere elegantie, maar het helpt hem ook om zijn leeggewicht te beperken tot 950 kilo. Dat is onder meer bekomen door massaal gebruik te maken van kunststoffen versterkt met koolstofvezel.

Inwisselbare batterij

Het autootje is bedacht op basis van een technisch ‘skateboard’, dat twee batterijpacks bevat. Het eerste van 14 kWh is in de structuur vastgeschroefd, maar het tweede, van 6 kWh, kan worden verwijderd. Je kan het dan inwisselen voor een opgeladen module, zodat je indien nodig snel weer de weg op kan.

160 kilometer

Met zijn 20 kWh aan stroomvoorraad geraakt de conceptcar 160 kilometer ver. Het normverbruik ligt namelijk rond de 11 kWh/100 km. De vier elektromotoren, die elk in een van de wielen zijn ingebouwd om geen binnenruimte te vreten, ontwikkelen in totaal 60 kW of 80 pk en 160 Nm aan koppel. Daarmee trekt het karretje op van 0 naar 100 km/u in 13 seconden en haalt het een topsnelheid van 130 km/u.

Minder dan 20.000 euro

Zijn ontwikkelaars mikken op een startprijs van minder dan 20.000 euro. De marktintroductie is voor ergens tussen 2021 en 2023.


Publicité

Delen