China verzot op elektrische bussen

China verzot op elektrische bussen

Zoals gekend is de Chinese automarkt zich massaal aan het bekeren tot de elektromobiliteit. Maar ook het openbaar vervoer doet mee. Er komen in China bijna 2.000 elektrische bussen bij… per week!

Terwijl sommige landen zoals België een feestje bouwen rond de druppelsgewijze invoering van elektrische bussen, is de Chinese honger naar deze uitstootvrije vorm van openbaar vervoer duizelingwekkend. Persagentschap Bloomberg zegt dat er elke 5 weken 9.500 nieuwe elektrische bussen in bedrijf worden genomen op deze gigantische markt. Dat zijn er even veel als de volledige busvloot van Londen. In 2017 reed volgens Bloomberg 99 procent van de 385.000 elektrische bussen van de hele wereld in China rond. En de groei zal alleen nog maar versterken als we naar de huidige trend kijken. In 2017 reed ‘slechts’ 17 procent van alle bussen in China op stroom, maar dat percentage zou zeer snel moeten stijgen gezien de onstilbare honger van de Volksrepubliek.

Dalend olieverbruik

Deze bliksemsnelle groei van het aantal elektrische bussen in China is geen prettig nieuws voor oliebedrijven. Volgens het kabinet voor hernieuwbare energie bij Bloomberg doet de inschrijving van 1.000 nieuwe e-bussen in China de wereldwijde vraag naar aardolie per dag met 500 vaten dalen. Bloomberg schat dat in 2018 het Chinese openbaar vervoer op zijn eentje de wereldwijde olieconsumptie zal drukken met het equivalent van meer dan 230.000 vaten olie per dag.

 


Publicité

Delen