Deze (gratis!) laadpaal geeft 100 kilometer rijbereik in minder dan 3 minuten

Deze (gratis!) laadpaal geeft 100 kilometer rijbereik in minder dan 3 minuten

Porsche, BMW en een reeks andere technische partners zoals Siemens hebben de eerste experimentele laadpaal van het FastCharge-programma voorgesteld. Die kan een recordlaadvermogen ontwikkelen van 450 kW, waarmee je 100 kilometer rijbereik kan recupereren in 3 minuten. En voorlopig is hij gratis toegankelijk in Duitsland.

 

Parallel met het Supercharger-netwerk van Tesla ontwikkelt (of dat zou toch moeten gaan gebeuren…) zich het Ionity-netwerk in Europa op initiatief van meerdere Duitse automerken. Het idee is om op het Oude Continent 400 laadpalen te plaatsen die tot 350 kW ontwikkelen zodat met elektrische auto’s ook lange verplaatsingen mogelijk worden. Maar Porsche en BMW denken samen met andere partners zoals Siemens al na over de volgende stap met het programma FastCharge. In het kader van dat project hebben ze een experimentele laadpaal geplaatst die vermogens van tot 450 kW kan ontwikkelen.

Gratis toegankelijk

Deze experimentele laadpaal staat nabij de A8-snelweg in Duitsland, tussen Ulm en Augsburg, en is op dit moment nog gratis toegankelijk. Hij is compatibel met alle elektrische auto’s met een Type 2- of CCS-stekker en biedt snellaadbeurten onder 400 of 800 volt. Uiteraard past de paal zich automatisch aan de laadcapaciteit van de ingeplugde auto aan.

100 kilometer in minder dan 3 minuten

Porsche, een van de partners van het project, zegt dat een van zijn ontwikkelingsprototypes er al is komen laden aan een vermogen van “meer dan 400 kW” onder een spanning van 800 volt. Daarmee kon de auto 100 kilometer rijbereik recupereren in minder dan 3 minuten. Uiteindelijk wil men tot 450 kW halen. De partners geven aan dat de paal al compatibel is met snelladen onder spanningen van tot 920 volt, wat de toekomstige norm zou worden voor extreem snel laden.


Publicité

Delen