CNG maakt zoetjesaan zijn entree in België

Er zijn in 2016 4.500 aardgasvoertuigen geregistreerd in België. Het logische gevolg: er openen stations die deze brandstof aanbieden.

CNG (Compressed Natural Gaz) is hetzelfde gas dat wordt gebruikt om uw huis te verwarmen. Het is een overvloedige bron en daarnaast is het veel minder vervuilend dan onze traditionele brandstoffen. Een ander groot voordeel is de mogelijkheid om bij u thuis te tanken. Tenslotte vanuit een financieel oogpunt, de Waalse netwerkbeheerder Resa en Ores bieden een bonus voor de aankoop van een auto die wordt aangedreven door CNG, voornamelijk tijdens de periode van de autoshow. Ondanks al deze voordelen zijn er veel nadelen, die u moet meewegen. We bekijken dit allemaal in deze tekst.

De voordelen

Zoals hierboven vermeld, is het sterke punt van de CNG de weinige vervuiling. De emissie van fijne deeltjes is 95% lager en het CO2-niveau 30%. In financiële termen kost de CNG 30% minder dan benzine en 12% minder dan diesel. Het gemiddelde verbruik wordt 60% minder. Tot slot betreffende de ergonomie, auto’s met CNG hebben twee tanks, één voor benzine en de andere voor aardgas.

De nadelen

Ondanks de vele voordelen die CNG biedt, moet rekening worden gehouden met nadelen en beperkingen. Als u vaak naar Engeland gaat, is CNG geen goed alternatief. De reden? Toegang tot de Eurotunnel wordt u resoluut geweigerd. Een ander belangrijk punt is dat veel veermaatschappijen de CNG verbieden. Degenen die het toestaan, zullen u dwingen om een lege tank te hebben. Wij adviseren u om contact op te nemen met het bedrijf waarmee u wilt reizen, om op de hoogte te worden gesteld van alle formaliteiten. Wat de CNG-tank betreft, die neemt veel ruimte in en is zwaar. Tenslotte zijn er vandaag nog maar een beperkt aantal tankstations die deze brandstof aanbieden.

De tankstations in België

Er zijn 8 hoofdleveranciers in CNG in België:
– Dats24
– Elva
– ENoRa
– Fluxys
– GPS
– Pitpoint
– Q8
– Total

In Vlaanderen zijn de twee belangrijkste leveranciers Dats24 en Pitpoint. Er zijn er ongeveer honderd. In Brussel vindt u ze in Etterbeek, Oudergem, Anderlecht en niet te vergeten de Vlaamse voorsteden. In Wallonië vindt u CNG in vier provincies: Henegouwen, Waals-Brabant, de provincies Namen en Luik

Goed nieuws: er zijn veel bouwprojecten aan de gang, zowel ten noorden als ten zuiden van ons vlakke land. U vindt de volledige lijst met CNG-stations in België endoor hier te klikken.

In het buitenland

In oplopende volgorde staat Italië bovenaan de lijst, met meer dan 1.000 tankstations. Duitsland volgt met ongeveer 280 tankstations. Nederland heeft er zo’n honderd terwijl er 6 in het Groothertogdom Luxemburg zijn. Aan de andere kant zult u in zowel Frankrijk als in Engeland in moeilijkheden komen. Hier is de Europese kaart van CNG tankstations.

Thuis tanken

Een van de sterke punten van CNG is dat u thuis uw voertuig kan vol tanken. Door te investeren in een “slow fill” CNG-compressor, aangesloten op de gasinstallatie van uw huis, kunt u ’s nachts tanken.

Preventie en veiligheid

Om aan de norm te voldoen, moet de groene “CNG” sticker  prominent op de achterkant van het voertuig worden aangebracht. Die moet worden geleverd door de dealer of installateur, een bewijs van de conformiteit van de installatie. Dit label is bedoeld om het risico op brand in ondergrondse parkeerterreinen te voorkomen.

Technische controle

Het voertuig moet, net als alle andere, na 4 jaar gebruik worden gecontroleerd middels een gasdichtheidsverificatie. Vervolgens wordt een controlesticker in de rechteronderhoek van de voorruit gelijmd, die na elke periodieke technische inspectie moet worden vernieuwd. Vergeet niet om, naast de technische controle, de tank om de vier jaar door een erkend bedrijf te laten verifiëren.

Belastingen

Voor wat betreft de financiële kant, biedt de Belgische wetgever veel belastingvoordelen voor dit type auto. In het zuiden van het land is er een periodieke Waalse premie, geïnitieerd door Gas.be. In Vlaanderen geven de autoriteiten vrijstelling van de TMC (Belasting op de inverkeerstelling) en de jaarlijkse wegenbelasting tot 2020. Tenslotte is er een belastingvermindering voor de registratie van deze voertuigen.

Aangeboden automodellen

Tot op heden zijn er ongeveer 40 modellen personenauto’s op CNG, van alle merken samen. Goed om te weten: de aankoop van een type voertuig met CNG staat voor een extra kost van ongeveer € 2.000.

Montage op benzinevoertuig

Het is goed mogelijk om een CNG-tank in uw huidige voertuig te installeren. Het enige wat u hoeft te doen is naar een gecertificeerd installateur gaan (http://mobilit.belgium.be/sites/default/files/resources/files/cng-lijst_0.pdf), die uw voertuig aanpast voor een bedrag tussen 2.000 en 4.000 euro, afhankelijk van het model van uw voertuig. Binnen 30 dagen moet u uw auto in een technisch controlecentrum presenteren om de installatie en de conformiteit ervan te laten controleren.

Par Amaury Ehrhardt