De gids voor het aanschaffen van uw elektrische auto

In deze tekst stellen we u voor om een ​​rondje te maken om de aangeboden elektrische auto’s te bekijken, rekening houdend met verschillende criteria zoals bereik, opladen of de uitrusting.

Bereik

Het bereik is verreweg de belangrijkste parameter waarmee rekening moet worden gehouden. U moet uw dagelijkse reistraject berekenen, door u te af te vragen hoeveel kilometer u per dag wilt rijden en welke soort routes u aflegt: rijdt u op de snelweg? in de stad? één of meerdere keren per dag? Met de antwoorden op deze vragen zal het voor u gemakkelijker zijn om het elektrische voertuig te kiezen dat het beste bij u past.

Als u deze analyse voltooid hebt, moet u er zeker rekening mee houden om onderscheid te maken tussen het aangegeven bereik en het werkelijke bereik. Daartussen zit vaak een groot verschil. Een elektrische auto, waarvan wordt aangegeven dat die 250 tot 450 km bereik heeft met 30 tot 40 kWh aan accuvermogen, zal in werkelijkheid 150 tot 250 km rijden met een verbruik van 12 tot 15 kWh per 100 km.

Opladen

Als we het hebben over het opladen van elektrische auto’s, moeten we twee parameters in aanmerking nemen:

  • De lader aan boord: het spreekt voor zich dat hoe krachtiger die is, hoe korter de oplaadtijd zal zijn. De standaard op de meeste voertuigen is 3 kW. Sommige bieden echter 7 kW en zelfs 22 kW, bijvoorbeeld de Renault Zoe. Goed om te weten: u moet een aangepaste wall-box hebben die de volledige kracht van uw ingebouwde lader aankan.
  • De aanwezigheid van een snelle Combo of CHAdeMO connector: met deze connector kunt u op een geschikte terminal inderdaad 80% energie laden binnen 30 minuten. In het geval van lange ritten is deze optie (of 22 kW AC) essentieel.

Het type

Ondanks het nog beperkte aanbod van elektrische auto’s, is het net zo divers als bij de thermische auto’s: SUV, sedan of compact. Aangaande dit kenmerk staat het u vrij om het gewenste voertuig te kiezen naar eigen smaak en afhankelijk van het laadvolume dat u nodig denkt te hebben.

Veronachtzaam de uitrusting niet

Hoewel bereik en opladen de twee essentiële punten zijn, moet u de uitrusting die u dagelijks gebruikt niet veronachtzamen. Warmtepomp, schuifdak, Apple Car Play, rijondersteuning, etc.

We weten allemaal dat we in België lange, strenge winters hebben. Wetende dat conventionele verwarming veel energie verbruikt, kiest u beter voor de optie warmtepomp of verwarmde stoelen. Dat zal veel energie besparen en dus voor een groter bereik zorgen.

Zorg er tenslotte voor dat u alle beschikbare opties analyseert, om die opties te kiezen waarvan u denkt dat ze essentieel zijn, zowel voor het bereik, als voor uw comfort.

Essentiële tests

Ondanks de vele schriftelijke tests van voertuigen die op internet te vinden zijn, is niets beter dan persoonlijk het voertuig te ervaren bij een dealerbedrijf om te beoordelen of het voldoet aan uw wensen en verwachtingen.

Om uzelf ervan te verzekeren dat u de juiste keuze maakt, moet u alle voertuigen testen die u bevallen en deze onderling vergelijken betreffende het rijgedrag, de acceleratie of de regeneratiewijze.

Aarzel niet om dealers te vragen u de auto voor een weekend te lenen om een voertuig te testen gedurende een periode die u in staat stelt het goed te beoordelen, ook al zullen sommigen u dat weigeren. Nee hebt u, ja kunt u krijgen! Ander mogelijk alternatief: de auto huren en opletten dat het het nieuwste model is.

Kies de formule: aankoop of leasen?

We zijn aangekomen bij de gekozen formule. De wijze van acquisitie tijdens de aankoop is ook belangrijk. U heeft drie opties: huur van de accu, volledige aankoop of leasen (lange termijn verhuur).

Aankoop van de auto & huur van de accu

Het voordeel van deze formule: gemoedsrust in geval van zorgen over de accu en een lagere initiële aanschafwaarde van uw auto. Wat betreft het nadeel, dat is groot: u betaalt levenslang een vergoeding…

Volledige aankoop

Bij de volledige aankoop heeft u twee voordelen: aan de ene kant voorkomt u het betalen van een huurbedrag voor een batterijpakket en aan de andere kant verzekert u zich van een betrouwbare doorverkooppositie, door de uitbreiding van de markt voor gebruikte auto’s. De nadelen zijn onder andere dat de aankoopprijs hoger is dan die zonder accu. Wat de garantie betreft, deze is over het algemeen 8 jaar. Lees echter goed de algemene voorwaarden met betrekking tot de vervanging van het batterijpakket in geval van storing.

Langetermijnlease

Steeds vaker wordt het mogelijk gemaakt om bij langetermijnlease de betaling van huurgelden over meerdere jaren uit te smeren (behalve de eerste). Dankzij deze aanbieding kunt u eenvoudig aan het einde van het contract van voertuig wisselen om een nieuwer model te verkrijgen, wat dus gelijk staat aan een beter bereik.

De prijs: grijp uw kansen!

Zoals bij elke deal, is er ruimte om te onderhandelen. Wees niet bang om te zeggen dat u twijfelt tussen het gewenste model en het model dat wordt aangeboden door de concurrerende merken, wanneer dat goedkoper is. Denk ook aan de bonus en superbonus en de extra kortingen van de fabrikant.

Sta stil bij tegenvallers!

Voordat u het bestelformulier ondertekent, moet u opletten dat de gewenste uitrusting en opties er op vermeld staan. Houd er rekening mee dat sommige apparatuur, zoals de 7 kW AC-lader of de warmtepomp optioneel kunnen zijn, afhankelijk van de fabrikant.

Nog een laatste tip: weet dat in de automobielsector in veel gevallen geen bedenktijd van toepassing is.

Par Amaury Ehrhardt