Ga ecorijden in een elektrische auto: gebruiksaanwijzing

Gematigde snelheid, anticipatie en flexibiliteit zijn de drie pijlers van ecorijden, dat wordt aangemoedigd door de overheid. Ontdek in deze tekst hoe u een ecologische rijstijl kunt aanleren in een elektrische auto. Het belangrijkste is een groter bereik autonomie, een vermindering van de verbruikte kilowatts, terwijl de planeet wordt ontzien.

Snel optrekken: een flinke slok energie, zonder echte tijdwinst

In de huidige wereld is stress een integraal onderdeel van ons leven en nog meer in ons leven als automobilist: files, doorgebrachte (verloren?) tijd onderweg en vooral een dringende wens om naar huis terug te keren. Gevolg: velen van ons drukken het gaspedaal ver in. De tijd die hierdoor wordt bespaard is echter bijna nihil, maar erger nog: het energieverbruik explodeert.

U begrijpt dat u door versnellingspieken te maken niet sneller thuis zult zijn. Dus relativeer en ontspan. Terwijl acceleraties een golf benzine of diesel slurpen bij thermische auto’s, zijn ze net zo energievretend bij elektrische auto’s.

In een verkeersopstopping is het handiger om gewoon het rempedaal los te laten en de auto stapvoets te laten rijden, dan abrupt naar de voorligger te accelereren. U kunt beter met constante snelheid rijden en het aantal stops beperken.

Het gebruik van de recuperatieve rem

De motorrem op elektrische auto’s heeft als voordeel dat er energie wordt opgewekt en dat de accu’s worden opgeladen tijdens het remmen of vertragen. Dankzij dit regeneratieve remsysteem kunt u het bereik van uw voertuig eenvoudig vergroten.

Een cijfer nu: 20%. Zo groot is de toename in de actieradius dat kan worden behaald met de regeneratieve rem, om nog maar te zwijgen van de besparing op de kosten van remblokken. Sommige merken hebben een moduleerbare regeneratieve rem om de intensiteit te veranderen, zoals de Tesla of Nissan Leaf.

Door deze apparaten kan de weerstand van de motorrem worden verhoogd of verlaagd. Hoe krachtiger de rem, hoe groter het gegenereerde vermogen. Met een optimale afstelling is het mogelijk om nauwelijks ooit conventionele remmen te gebruiken.

Gebruik de “eco”-modus

De rijmodi variëren per voertuig. Maar over het algemeen kan de modus de acceleratiecurve vlakker maken, het vermogen van de motor verminderen, de maximale snelheid beperken en de airconditioning minder energie laten verbruiken. Een modus die met name geschikt is voor stadsritten.

Rij niet harder dan 120 km/u

Hoge snelheden maken met een elektrische auto, verminderen de levensduur van de batterij drastisch. Dus zodra u 100 km /u overschrijdt, krijgt uw energieverbruik een boost. Het is daarom noodzakelijk om aandacht te besteden aan de oplaadpunten op uw route en uw rijstijl aan te passen. De gouden regel: niet meer dan 120 km/u. De verhouding tussen de gewonnen minuten en het energieverbruik is echt nadelig.

Onderhoud van de banden

Om redenen van veiligheid en vermindering van het verbruik dient bandenonderhoud serieus te worden genomen. Om het simpel te zeggen, slappe banden staan gelijk overconsumptie van energie. Neem de gewoonte aan om vaak de bandendruk te controleren.

Goed om te weten: er zijn banden die exclusief voor elektrische voertuigen zijn ontwikkeld. Bijvoorbeeld de “E-Contact”-banden van Continental en de “Energy E.V”-banden van Michelin hebben bijvoorbeeld een rolweerstand die 20 tot 30% lager is dan die van een conventionele band.

Par Amaury Ehrhardt