Oplaadpunten: regels van goed gedrag

Openbare oplaadpunten zijn er enerzijds niet veel en de kenmerken van de technologie verplichten ons om gemeenschappelijke basisregels te respecteren. Door deze tekst zult u leren wat het betekent om een waakzame speler te zijn in de evolutie van de elektrische mobiliteit.

Een oplaadpunt is geen parkeerplaats!

Oplaadlocaties zijn herkenbaar door de markeringen op de grond.

De plaats die is gereserveerd voor het opladen van elektrische voertuigen is geen parkeerplaats! Stelt u zich eens een moment voor wat voor chaos zou worden veroorzaakt door degenen die rustig bij de benzinepomp zouden parkeren met een lange rij achter hen …

Gezien het beperkte aantal plaatsen bij oplaadpunten, is het essentieel om deze regel te respecteren. Inderdaad, de meerderheid van de mensen die deze oplaadpunten gebruiken doen dit voor een lange rit. Door op een niet-openbare manier te handelen, kunt u andere chauffeurs onnodig urenlang laten wachten.

Maak de plaats vrij na het opladen

Blijf niet onnodig stilstaan op de locatie die is voorzien als oplaadpunt. De meeste elektrische auto’s hebben een systeem dat u informeert over de resterende tijd voor volledig opladen. De nieuwste modellen hebben zelfs een app, die u op uw smartphone waarschuwt wanneer uw voertuig is volgeladen.

Hoe het ook zij, vergeet niet om de lader snel te ontgrendelen om schade aan de elektrische mobiliteit te voorkomen. Het is niet ongebruikelijk om een lange wachtrij te zien ontstaan bij de snelle oplaadpunten langs de snelweg.

Geef de eindtijd van het opladen aan

Om andere gebruikers te informeren over de geschatte wachttijd, wordt het zeer op prijs gesteld dat u de eindtijd van het opladen aangeeft.

Er zijn twee (aanvullende) opties voor u beschikbaar. Laat een briefje achter op uw dashboard met de geschatte eindtijd of gebruik de Chargemap-app. Hierdoor blijven andere gebruikers van de laadpunten op de hoogte van het tijdstip waarop uw auto klaar is met laden. Zo kunnen ze onnodige verplaatsing vermijden. Er zijn ook schijven die speciaal zijn ontworpen voor elektrische voertuigen.

Voorrang

Stelt u zich deze situatie voor: u arriveert op hetzelfde moment als andere voertuigen bij een oplaadpunt. Wie mag als eerste opladen?

Ten eerste is het noodzakelijk om onderscheid te maken tussen een elektrische auto en een oplaadbare hybride. De bestuurder van de elektrische auto moet voorrang krijgen zijn, omdat de hybride helemaal op zijn brandstof naar huis kan komen. Ook tussen de elektrische auto’s moet worden bepaald wat de essentiële behoeften zijn. Als u nog voldoende accuvermogen over hebt om naar huis te gaan, geef dan voorrang aan degene die een lange reis maakt en zonder deze terminal volledig geïmmobiliseerd zou zijn.

Kies het laadpunt dat past bij uw traject en auto

Er is niet één standaard laadnorm, maar er zijn er vele bij elektrische auto’s en plug-in-hybrides. U dient dan rekening te houden met de toegepaste technologie en uw reistraject, om de meest geschikte terminal te bepalen.

Als u bijvoorbeeld een auto heeft die niet meer aankan dan 3 kW, koppelt u niet aan op een 43pW snellaadpunt. Als u dit wel doet, staat uw auto urenlang op te laden terwijl een geschikt voertuig binnen 30 minuten wordt opgeladen. Ziet u het verschil?

Het wordt ook aanbevolen om het juiste oplaadpunt voor uw reis te kiezen. Voor een korte route vermijdt u snellaadstations als u nog genoeg vermogen over heeft.

Laadt liever thuis op, dan op een openbaar oplaadpunt

Veel oplaadpunten zijn volledig vrij toegankelijk. Als het misbruik echter toeneemt, kunnen er dingen veranderen: men moet betalen voor de service, of hij wordt vermeden als de factuur te hoog is. Aan de andere kant moeten de oplaadpunten vooral worden gebruikt voor lange ritten. Idealiter laadt u thuis op of op uw werkplek.

Respecteer het oplaadpunt

Voor oplaadpunten zijn hoge investeringen nodig. Het kost gemiddeld € 40.000 om een snellaadunt te installeren.

Respecteer dus de apparatuur: hang de kabels en stekkers op hun steunen en laat niets over de grond slepen. Volg ook de gegeven instructies op. In het geval van een laadpunt dat niet werkt, gaat u er niet aan frutselen omdat dat het niet beter zal laten werken … Bel in plaats daarvan het helpdesknummer dat op het laadpunt staat.

Hoffelijkheid, uitwisseling van kennis en de juiste praktijk

Zoals bij elke nieuwe technologie, heeft niet iedereen hetzelfde niveau van kennis en de juiste praktijk. Dus aarzel niet om de tijd te nemen om nieuwe gebruikers van elektrische auto’s uit te leggen hoe de terminals werken. Op deze manier zal de gemeenschap van gebruikers van elektrische auto’s meer en meer geïnformeerd worden.

Een laatste tip: als de locatie voor het opladen wordt bezet door een onbevoegd voertuig, wees dan hoffelijk tegenover de eigenaar: hij is zich mogelijk eenvoudigweg niet bewust van het belang van de plaats.

Par Amaury Ehrhardt