Duitsland verbiedt ‘oude’ diesels nu ook op snelweg: het begin van het einde?

Duitsland verbiedt ‘oude’ diesels nu ook op snelweg: het begin van het einde?

Steeds meer steden voeren regels in om de meest vervuilende auto’s uit hun centrum te weren. Daarbij worden vooral dieselwagens geviseerd. Maar met dit nieuwe verbod in Duitsland, dat ook op een stuk snelweg van kracht is, neemt de jacht op de “oude diesel” een nieuwe dimensie aan.

 

Duitsland mag dan wel het geboorteland zijn van de auto, het kent wel steeds meer rijverboden voor de meest vervuilende voertuigen. Tot heden bleven die echter wel beperkt tot de steden. Maar eind vorige week werd in de klopjacht op de diesel een versnelling hoger geschakeld: een administratieve Duitse rechtbank vaardigde niet enkel een toegangsverbod voor oude diesels uit in Essen en Gelsenkirchen, maar betrok ook de snelweg die beide steden met elkaar verbindt bij het verbod. Vanaf juli 2019 mogen dieselwagens van uitstootnorm Euro 4 (of minder) niet meer rijden op de Autobahn A40 tussen Essen en Gelsenkirchen.

“Zelfvernietiging”

De beslissing van de rechtbank lijkt niet in goede aarde te vallen bij de Duitse regering: “Dit oordeel bedreigt de mobiliteit van honderdduizenden mensen en niemand begrijpt dit zelfvernietigende debat”. Het zijn de woorden van de Duitse minister van transport, Andreas Scheuer, in een gesprek met onze collega’s van Bild. Toch zou de beslissing in de toekomst kunnen worden uitgebreid naar andere zones.


Publicité

Delen