Een plug-in hybride Dacia Duster, kan dat?

Een plug-in hybride Dacia Duster, kan dat?

Plug-in hybride technologie brengt doorgaans een fors prijskaartje met zich mee. Toeleverancier ZF wil echter bewijzen dat het ook anders kan dankzij standaardisering. En met welke basisauto kan je dat beter bewijzen dan met een Dacia Duster?

 

Het is moeilijk om op de markt een plug-in hybride te vinden voor minder dan 30.000 à 35.000 euro. Daar zou binnenkort echter verandering in kunnen komen. Toeleverancier ZF (gespecialiseerd in overbrengingen) heeft namelijk net zijn “eenvoudige en betaalbare” plug-in hybride concept voorgesteld. Als uitstalraam voor deze hybride aandrijflijn met de naam eAMT (voor “electrified Automated Manual Transmission”) vertrok ZF op basis van een model met een onklopbare verhouding prijs-kwaliteit: de Dacia Duster.

Driedubbele werking

Technisch gezien is de oplossing van ZF meer in het algemeen bedoeld voor modellen van massaconstructeurs met een manuele versnellingsbak en voorwielaandrijving, een architectuur die zeer veel voorkomt dus. ZF vervangt de klassieke handbak door een gerobotiseerde overbrenging en monteert bovendien een elektromotor in de achteras. Die moet zowel de schakelschokken van de robotbak afvlakken (die schokken maken dit soort gerobotiseerde handbakken weinig populair ondanks hun lage prijskaartje) als de auto transformeren tot een vierwielaandrijver als dat nodig zou zijn. Omdat voor de achteras een grote elektromotor is gekozen, kan de auto in bepaalde omstandigheden ook zuiver elektrisch rijden. De Duster eAMT van ZF kan zich in files, bij constante snelheden of bij het parkeren in elk geval puur op stroom verplaatsen.

Plug-and-play

Constructeurs die voor deze “betaalbare” techniek zouden kiezen, die bovendien gemakkelijk aan bestaande modellen kan worden aangepast, kunnen de werking ervan afstemmen op hun vereisten. Zo zijn de batterijcapaciteit, het vermogen van de elektromotor enzovoort allemaal configureerbaar. Een concept om in de gaten te houden, dus.


Publicité

Delen