Eindelijk batterijen “made in Europe”?

Eindelijk batterijen “made in Europe”?

Frankrijk en Duitsland willen de handen in elkaar slaan om een “Europese batterijreus” op te richten. Dat is een cruciaal element aan de vooravond van de opkomst van de elektromobiliteit.

 

Frankrijk en Duitsland hebben een akkoord bereikt rond de grondslagen voor een Europese batterijreus, een soort “Airbus voor batterijen”. “De regeringen van Duitsland en Frankrijk zullen samen met de Europese Commissie een strategische aanpak ontwikkelen om in Europa een industriële productiecel voor batterijen op te richten”, zo melden Frans minister van Financiën Bruno Le Maire en Duits Minister voor Economie Peter Altaimer volgens persbureau AFP.

1 miljard uit Duitsland

In het kader van de zesde jaarlijkse bijeenkomst van de “Vrienden van de Industrie”, dat de belangrijkste landen van de EU samenbrengt, tekenden Frankrijk en Duitsland een akkoord. We weten al dat Duitsland heeft aangekondigd tegen 2022 liefst 1 miljard euro vrij te maken voor dit project. Frankrijk spreekt zelf van “een groot bedrag” zonder de willen aangeven hoeveel het precies gaat investeren.

Cruciaal

De oprichting van een bedrijf voor de productie en distributie van batterijen in Europa wordt een strategische uitdaging van formaat nu het wagenpark elektrificeert. Ter herinnering: Europa heeft net bepaald dat de autosector zijn CO2-uitstoot tegen 2030 moet verminderen met 37,5 procent in vergelijking met de 95 g/km die voor 2021 als norm was vastgelegd. De elektrificatie van de sector lijkt dus onvermijdelijk om dit doel te kunnen halen. Maar vandaag zijn vooral Aziatische landen zoals China en Korea de hoofdrolspelers in de batterijproductie.


Publicité

Delen