Elektrische auto haalt kaap van 1 miljoen per jaar

Elektrische auto haalt kaap van 1 miljoen per jaar

Het Internationale Energieagentschap (IEA) volgt de elektrificatie van het wereldwijde wagenpark nauwgezet. In een rapport dat het net heeft gepubliceerd lezen we dat de kaap van het miljoen verkochte elektrische/plug-in hybride auto’s op één jaar tijd is overschreden.

Wie een beetje tijd heeft en geïnteresseerd is in het thema van de elektrificatie van de autosector moet zeker eens de 140 bladzijden lezen van het rapport dat het Internationale Energieagentschap (IEA) net op zijn website heeft gepubliceerd. Voor alle anderen vatten we de belangrijkste informatie samen en onthouden we dat de elektrificatie van het wagenpark versnelt. De kaap van de één miljoen nieuw ingeschreven geëlektrificeerde auto’s (elektrische auto’s + plug-in hybrides + een handvol waterstofvoertuigen) is in 2017 voor het eerst gehaald. Vorig jaar telde het IEA namelijk 1,1 nieuwe geëlektrificeerde modellen, waarvan de meerderheid (ongeveer twee derde) zuiver elektrisch aangedreven was.

Noorwegen veruit op kop

Dat betekent een toename van liefst 54 procent in vergelijking met 2016. Die voelbare evolutie is in de eerste plaats te danken aan de gigantische Chinese markt (+ 72 procent), die in 2017 op haar eentje al de helft van alle geëlektrificeerde auto’s verslond (580.000 auto’s). Maar vooral Noorwegen werpt zich met (grote) voorsprong op als de meest elektromobiele automark. In 2017 was namelijk 39 procent van de nieuw ingeschreven auto’s er een EV of een PHEV. Daarna komen IJsland (12 procent) en Zweden (6 procent), terwijl China pas op de vierde plaats staat met een aandeel van 2,2 procent.


Publicité

Delen