We moeten er geen doekjes rond doen : een 100% ‘groene’ auto bestaat niet! Ongeacht zijn aandrijfmethode, het vooruitstrevende productieproces of de doorgedreven recyclagemogelijkheden; een auto zal altijd vervuilende emissies genereren. Vandaag is het echter zaak om een wagen te kiezen waarvan de technologie zo goed mogelijk aansluit bij het gebruiksprofiel van zijn bestuurder. Op die manier kan men een auto een stuk ecologischer gebruiken. Wat is er vandaag allemaal mogelijk ?
Elektriciteit
Het blijft een beetje wachten op de grote doorbraak van elektrische voertuigen, maar het ziet er naar uit dat de markt van elektrische wagens binnenkort zal aantrekken. Om te beginnen zien we tal van premiummerken die een vuist willen maken tegenover Tesla omwille van de fiscale voordelen. Heel wat volumemerken zullen in de nabije toekomst ook meer betaalbare modellen lanceren. In de toekomst zullen elektrische voertuigen over batterijen beschikken met een capaciteit tussen de 40 en de 60 kWh, daar waar dit voorheen beperkt bleef tot 25 kWh. Met deze grotere batterijen is een werkelijk rijbereik van 300 tot 400 km mogelijk waardoor de elektrische auto langzaam maar zeker een geloofwaardig alternatief vormt. Bovendien is elektrisch rijden erg voordelig en zeer comfortabel. Men hoeft de pook slechts in ‘D’ te zetten en moet vervolgens zachtjes op het ‘gas’-pedaal drukken …
Voordelen van de elektrische auto:
|
Nadelen van de elektrische auto:
|
Hybride
Een hybride wordt normaal gesproken aangedreven door twee verschillende motortypes: een thermische en een elektrische. De elektromotor wordt gebruikt op de momenten waarop weinig motorvermogen nodig is, maar waar het brandstofverbruik van een verbrandingsmotor erg hoog ligt (zoals bij het vertrekken vanuit stilstand en in de file). De verbrandingsmotor neemt de fakkel over wanneer de elektromotor onvoldoende vermogen kan leveren (bv bij hogere snelheden) of wanneer de energiereserve in de batterij te laag is. Er bestaat een erg breed gamma van hybride wagens met de meest uiteenlopende technologieën.
Naarmate de ‘graad van hybridisatie’ (de verhouding tussen de elektrische en thermische aandrijving van een wagen, nvdr.) van een auto stijgt, des te meer de uitstoot van vervuilende emissies wordt beperkt. Keerzijde van de medaille is dat dit ook de prijs opdrijft.
Voordelen van hybride voertuigen:
|
Nadelen van hybride aandrijving:
|
Plug-in Hybride
Technisch gezien houden plug-in hybride auto’s het midden tussen klassieke auto’s met verbrandingsmotoren en zuiver elektrische wagens. Vergeleken met conventionele hybrids, beschikken plug-in hybride wagens over een batterij met een grotere capaciteit en een krachtiger elektrische motor. Een ander fundamenteel verschil is dat de accu van een plug-in hybrid niet uitsluitend wordt opgeladen tijdens het uitbollen of het remmen zoals dat bij conventionele hybrids het geval is. De batterij wordt opgeladen met externe oplaadinfrastructuur. Op die manier halen deze modellen vaak een zuiver elektrische autonomie van 30 tot 50 km waarbij ze geen druppel brandstof verbruiken. Dit betekent dat u korte dagdagelijkse verplaatsingen kan maken in de elektrische modus. Een plug-in hybrid blijft ook een veelzijdige auto die in staat is om gedurende het weekend honderden kilometers af te leggen.
Voordelen van plug-in hybride voertuigen:
|
Nadelen van plug-in hybride voertuigen:
|
Aardgas (CNG)
‘Op gas’ rijden is helemaal niet nieuw. Maar, tot nu toe sloeg dit voornamelijk op voertuigen die op LPG (Liquified Petrol Gas) reden en niet op CNG (Compressed Naturel Gas). Die laatste brandstof is een stuk schoner en heeft daarom duidelijk de wind in de zeilen. Dergelijke modellen rijden immers op aardgas dat ook in de keuken of voor huisverwarming wordt gebruikt. Het grote verschil is dat het gas voor de automotive-toepassing wordt samengeperst tot 250 of 300 bar. Met die brandstof is de CO2-emissie beduidend lager in vergelijking met benzine. CNG wordt gebruikt in conventionele benzinemotoren die licht werden aangepast voor deze nieuwe brandstof. Verder worden de voertuigen uitgerust met vrij grote gastanks. In de meeste gevallen behoudt men ook een (kleinere) benzinetank zodat men gewoon kan verder rijden op benzine, mocht er geen CNG-tankstation op de reisroute liggen. Afhankelijk van de regio is de CNG-tankinfrastructuur nog erg beperkt.
Voordelen van aardgas:
|
Nadelen van aardgas:
|
Waterstof
Het concept van een auto op waterstof is niet nieuw. Wel nieuw, is dat bepaalde constructeurs erin slagen om de afmetingen en vooral het prijskaartje van deze technologie te beperken zodat serieproductie haalbaar wordt. Het systeem werkt als volgt. Door een eenvoudige chemische reactie kan men in een brandstofcel waterstof (die in tanks wordt opgeslagen) omzetten in elektrische stroom waarbij enkel water (H2O) vrijkomt. De elektriciteit wordt vervolgens gebruikt voor de elektrische aandrijving van de auto. Een auto op waterstof voorziet dus in eigen stroom. Met een opslagtank van 5 kg waterstof, kan men ongeveer 450 km rijden. Een ander voordeel van de waterstof auto ten opzichte van een elektrisch exemplaar (met batterij) is het snelle tanken. De waterstoftank kan men in enkele minuten vullen … op voorwaarde dat men een tankstation vindt!
Voordelen van aandrijving op waterstof:
|
Nadelen van aandrijving op waterstof:
|
Artikel gepubliceerd op 20 december 2017