Groenestroomproductie Portugal groter dan het verbruik

Groenestroomproductie Portugal groter dan het verbruik

In de voorbije maand maart heeft Portugal meer elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen geproduceerd dan het heeft verbruikt. Dat is een belangrijke gebeurtenis nu het wagenpark steeds meer elektrisch wordt.

APREN, de Portugese vereniging voor hernieuwbare energie, meldt trots op haar website dat het land in maart meer energie heeft gehaald uit schone energiebronnen dan dat het heeft verbruikt: 4.812 GWh productie voor 4.647 GWh verbruik. Daarmee creëerde Portugal dus elektriciteit voor 103,6 procent van zijn behoefte. Deze kaap, die “in 40 jaar nooit eerder is gehaald”, is indrukwekkend (de vorige piek stamt uit februari 2014, met 99,2 procent) maar betekent daarom niet dat Portugal zuiver op ‘groene’ stroom kan draaien. Om de bevoorrading te garanderen, heeft het land nog af en toe een beroep moeten doen op fossiele centrales of op ingevoerde stroom. Volgens APREN was de slechtste dag van maart voor de groenestroomproductie 7 maart, met 86 procent. Omgekeerd werd op 11 maart een piek gehaald van liefst 143 procent van de vraag.

Waterkrachtcentrales en windmolens

Het resultaat is te danken aan forse investeringen van Portugal in waterkrachtcentrales en windmolens. Die twee bronnen waren in maart goed voor respectievelijk 55 en 42 procent van de totale productie. Tegen 2040 hoopt APREN dat Portugal het hele jaar door zal kunnen berusten op zijn stroom uit hernieuwbare energiebronnen. Op die manier kan het een voorbeeldrol aannemen voor andere Europese landen, na Denemarken of Noorwegen.


Publicité

Delen