Hyundai geeft bij zijn waterstof-SUV “Mobility Credits” cadeau

Hyundai geeft bij zijn waterstof-SUV “Mobility Credits” cadeau

Over een paar weken kan je de Nexo bestellen, een waterstofaangedreven SUV van Hyundai. Geïnteresseerde klanten krijgen bij de auto een aantal “Mobility Credits”, die elk jaar worden vernieuwd. Maar betekent dat eigenlijk?

 

In januari 2013 was Hyundai het eerste merk dat een waterstofauto op de markt bracht, de ix35 FCEV. Vandaag stelt het Zuid-Koreaanse merk al de tweede generatie voor van zijn brandstofcelauto voor ‘massaproductie’, de Nexo. Het is een grote SUV (4,7 meter lang) die in België wordt aangeboden voor 74.999 euro met een full-option uitrusting. In Vlaanderen geeft de overheid een ecopremie van 2.000 euro aan wie dit model koopt. De prijs lijkt uiteraard hoog, maar de lage gebruikskosten (nauwelijks onderhoud) en de fiscale aftrekbaarheid van 120 procent (of toch tot 2020) geven wat tegengewicht.

 

20 credits per jaar

Standaard heeft de Nexo bovendien recht op een garantiepakket dat bestaat uit een algemene waarborg van 5 jaar/200.000 kilometer, 8 jaar op de hoogspanningsbatterij en 8 jaar bijstand. Ter compensatie van de lage dichtheid (van een eufemisme gesproken…) van het waterstofdistributienetwerk – vandaag is er één enkele pomp in Zaventem en zou er tegen het eind van het jaar een tweede komen in Halle – krijgen Nexo-kopers van Hyundai elk jaar 20 “Mobility Credits” (1 credit staat voor 1 dag). Daarmee kunnen ze bij de invoerder een conventionele auto ontlenen voor langere trajecten waar waterstof tanken een probleem kan vormen. Bij het jaarlijkse onderhoud wordt dit saldo van 20 credits aangevuld, en dit gedurende de hele garantieperiode (5 jaar).


Publicité

Delen