Kalasjnikov: van machinegeweren naar… elektromobiliteit?

Kalasjnikov: van machinegeweren naar… elektromobiliteit?

Kalasjnikov is wereldwijd vooral gekend om zijn machinegeweer AK-47, maar lijkt zich nu ook te interesseren voor de… elektromobiliteit. De Russische groep heeft in elk geval twee elektrische voertuigen voor burgers onthuld: een motorfiets en een auto. Het begin van een nieuw tijdperk?

Laat ons eerlijk zijn: Kalasjnikov is niet meteen een naam die je associeert met ‘schone mobiliteit’, toch? Daar kan echter verandering in komen. Op het jongst “Defensiesalon 2018” in de buurt van Moskou onthulde de Russische wapenmaker zijn intenties om zich op de niche van de elektromobiliteit te storten, en dat zowel op twee als op vier wielen.

UM-1

De groep communiceert vooral over zijn elektrische motorfiets UM-1. UM staat voor “Urban Moto”, want gaat om een versie voor burgers afgeleid van een elektrische motorfiets die is bedacht voor het leger (SM-1). Volgens de eerste informatie heeft de UM-1 een topsnelheid van 100 km/u en een rijbereik van 150 kilometer. Het vermogen van de elektromotor ligt op 15 kW of zo’n 20 pk.

Ook een vierwieler?

Tegelijk heeft Kalasjnikov nog een prototype voor een elektrische auto onthuld. Maar de informatie die we daarover krijgen, is wel zeer summier: we mogen enkel zijn topsnelheid van 80 km/u weten. Als we echter naar de eerste foto kijken die de Russische groep heeft gepubliceerd, dan lijkt het erop dat we ons eerder mogen verwachten aan een lichte ‘gemotoriseerde vierwieler’ dan aan een auto in de traditionele zin. Het onthulde prototype moet het trouwens zonder deuren stellen en lijkt op een soort vierzitsafgeleide van de elektrische vierwieler Twizy van Renault.


Publicité

Delen