Kankerverwekkende stoffen in VW’s plug-in hybrides

Kankerverwekkende stoffen in VW’s plug-in hybrides

De Volkswagen-groep geeft aan dat het cadmium heeft ontdekt in de ingebouwde laders van de plug-in hybride en elektrische modellen van Audi, Porsche en Volkswagen. Dit kankerverwekkende materiaal zou tot een terugroepactie van 124.000 auto’s kunnen leiden.

Slecht nieuws voor de VW-groep, die zo graag de zwarte Dieselgate-bladzijde uit zijn geschiedenis wil omslaan door volop in te zetten op massale elektrificatie, want deze keer zou het bij een schandaal rond zijn geëlektrificeerde modellen betrokken zijn. Na een interne doorlichting verklaart de groep namelijk zelf op cadmium te zijn gestoten, een kankerverwekkend metaal, in de ingebouwde lader die een van zijn toeleveranciers bouwt. Volgens persbureau AFP, dat de informatie heeft gepubliceerd, zou de VW-groep zelf de Duitse federale waakhond van de autosector (het KBA) op de hoogte hebben gebracht. Die instantie moet nu beslissen of een terugroepactie opportuun is. Volgens Volkswagen zouden 124.000 auto’s gebouwd tussen 2013 en juni 2018 getroffen zijn.

Geen risico?

Volkswagen benadrukt echter wel dat de hoeveelheid cadmium die in de laders is ontdekt zeer laag is (0,008 gram per lader). Bovendien zit het metaal goed beschermd in het midden van het apparaat, waardoor contact met de buitenwereld nagenoeg onbestaande is. Het risico op besmetting zou dus onvoorstelbaar klein zijn. Is dat geruststellend?


Publicité

Delen