LEZ Brussel bant nu ook benzinewagens

LEZ Brussel bant nu ook benzinewagens

Oude dieselwagens zijn niet langer de enige ongenode gasten in Brussel. Sinds 1 januari 2019 mogen ook bepaalde benzinewagens niet langer de zogenaamde lage-emissiezone (LEZ) van Brussel in.

 

De lage-emissiezone rond Brussel werd op 1 januari 2018 geactiveerd. Vandaag een jaar later worden de regels aangescherpt. Sinds 1 januari 2019 mogen namelijk ook benzinewagens van uitstootcategorie Euro 0 of Euro 1 niet langer de Brusselse LEZ in. Voor dieselwagens verstrengt de regel eveneens en mogen vanaf heden ook Euro 2-modellen de stad niet meer in.

Overgangsperiode van 3 maand

Er is echter wel een overgangsperiode van drie maand voorzien. Tot 31 maart 2019 krijgen bestuurders die toch met een verboden model de LEZ zijn ingereden alleen een waarschuwing. Pas daarna volgt op een overtreding een boete van 350 euro.

35 euro per dag

Het is wel mogelijk om voor 35 euro per dag een dagpas te bestellen voor wie toch uitzonderlijk de LEZ in wil met een ‘ongewenste’ auto. In totaal mogen voor één voertuig echter maar 8 van die dagpassen per jaar worden besteld.

Buitenlandse nummerplaat?

Het verbod geldt trouwens ook voor auto’s met een buitenlandse nummerplaat. Zij moeten zich enkel op voorhand aanmelden via dit online formulier. De inschrijving is daarentegen gratis en drie jaar geldig. Let echter op: elk buitenlands voertuig dat de LEZ inrijdt moet op voorhand ingeschreven zijn, ook als het om een recente auto gaat. Anders krijgen ze een boete van 150 euro in de bus. Meer informatie vindt u op de website lez.brussels.


Publicité

Delen