LiveWire: elektrische Harley komt binnenkort

LiveWire: elektrische Harley komt binnenkort

Harley-Davidson heeft tijdens de CES van Las Vegas wat meer informatie onthuld over zijn eerste elektrische model. Zijn carrière gaat officieel van start in augustus en hij kost minder dan 30.000 dollar.

 

Het legendarische motorfietsmerk Harley-Davidson kondigde maanden geleden al dat het voor zijn toekomst op elektrische aandrijving inzet. Dat is een behoorlijk symbolische omslag voor een constructeur die in de eerste plaats bekend staat om zijn roffelende verbrandingsmotoren. Harley-Davidson heeft van het technologiesalon van Las Vegas gebruik gemaakt om meer informatie los te laten over zijn LiveWire. Zo kennen we bijvoorbeeld zijn prijs: die ligt op 29.799 dollar voor de Amerikaanse markt. Na zijn lancering in de Verenigde Staten, die gepland staat voor augustus, maakt hij tegen de herfst van 2019 de oversteek naar Europa. Bij ons zou zijn prijs rond de 33.000 euro starten. In België kan hij vanaf februari worden besteld.

3,5 seconden

Harley-Davidson geeft nog niet de hele technische fiche vrij van zijn eerste elektrische motorfiets, maar verklapt al wel enkele cijfers. Zo weten we dat de LiveWire van 0 naar 96 km/u (60 mph) zal kunnen sprinten in slechts 3,5 seconden terwijl zijn rijbereik op 110 mijl of 177 kilometer ligt.

Snelladen

De LiveWire biedt twee oplossingen voor het ‘tanken’: je kan ‘gewoon’ laden aan een klassieke thuisinstallatie, of snelladen onder gelijkstroom.

Elektrisch en geconnecteerd

De LiveWire is niet alleen elektrisch maar ook geconnecteerd. Via het optionele HD-Connect kan hij informatie doorgeven aan de smartphone van zijn eigenaar, zoals het resterende rijbereik, de exacte positie van de motorfiets, de dichtstbijzijnde laadpaal enzovoort. Het systeem zou ook automatisch herinneringen sturen wanneer het tijd is voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt, maar kan ook een alarm geven als de motorfiets een duw krijgt, als ermee wordt geprutst of als hij wordt verplaatst.

Twee andere concepten

Naast de LiveWire stelt Harley-Davidson in Las Vegas ook nog twee andere elektrische concepten voor. De eerste is een minimalistische scooter, de tweede is een tweewieler voor motorcross. Vast staat in elk geval dat het elektrische avontuur voor Harley-Davidson nog maar net aan het beginnen is.


Publicité

Delen