MIVB wijdt eerste elektrische bus in

MIVB wijdt eerste elektrische bus in

De MIVB heeft officieel zijn eerste zuiver elektrische bus onthuld. Die betekent het begin van een “nieuw tijdperk” voor de Brusselse openbare vervoersmaatschappij.

De eerste van 7 Citybussen die de MIVB heeft besteld bij constructeur Solaris is aangekomen in het depot Jacques Brel. De ‘midibus’, die kleiner is dan een traditionele standaardbus, heeft 42 zitplaatsen. Met zijn compacte formaat rijdt hij vlot door de smalle straten van het stadscentrum. Hij wordt trouwens ingezet voor de ritten op de nieuwe lijn 33, die vanaf 1 juni het hogere met het lagere deel van Brussel verbindt doorheen het centrum, langs de Louisalaan, de Zavel en de Dansaertstraat. Tegen die eerste juni zullen 7 exemplaren van de Citybus elkaar afwisselen om de dienst te verzorgen op deze nieuwe elektrische lijn.

8 uur gebruiksklaar

De door Solaris geleverde Citybus kiest voor zogenaamd “overnight charging”. Of anders gezegd: de batterijen worden ’s nachts opgeladen op de standplaats van de bussen. Daarom zijn 7 laadpalen geplaatst in de Jacques Brel-standplaats. Ze tappen hun stroom af van het metronetwerk en ontwikkelen een laadvermogen van 80 kW. Daarmee kunnen ze de accu’s van de Citybussen opladen, die dan overdag goed zijn voor een geschatte 8 uur activiteit.

Ook hybrides

De ingebruikname van de zuiver elektrische stadsbussen luidt een nieuw tijdperk in voor het busnetwerk van de MIVB. Geleidelijk aan zal de maatschappij steeds meer elektrische en hybride bussen inschakelen in verschillende formaten en van verschillende constructeurs om ze op haar hele netwerk te kunnen testen.


Publicité

Delen