Nissan onthult grootste energieopslagsysteem van Europa

Nissan onthult grootste energieopslagsysteem van Europa

Nissan meldt dat het in een commercieel gebouw het grootste energieopslagsysteem van Europa in gebruik heeft genomen. Het moet de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam van stroom voorzien, en dat puur via nieuwe en hergebruikte Leaf-batterijen.

Door nieuwe en hergebruikte batterijen van 148 Leafs te combineren, kan de site, die wordt aangekondigd als de grootste van Europa in zijn soort, een vermogen van 3 megawatt opwekken en 2,8 Mwh aan stroom opslaan. Dat volstaat om een paar duizend huishoudens van stroom te voorzien. In de praktijk wordt in de batterijen de energie opgeslagen van de 4.200 zonnepanelen op het dak van de ArenA.

Pieken afvlakken

Het energieopslagsysteem heet Nissan xStorage en doet wanneer nodig dienst als noodoplossing. Daardoor moeten de dieselgenerators minder worden opgestart en wordt het stroomnetwerk ontlast, dat soms met grote verbruikspieken wordt geconfronteerd tijdens concerten in het stadium. “Zelfs bij een stroompanne kan de ArenA gegarandeerd op een fors elektrisch vermogen rekenen. Bovendien zal de Johan Cruijff ArenA bijdragen aan de stabiliteit van het hele Nederlandse elektriciteitsnetwerk. Wij zijn het meest op duurzame ontwikkeling gerichte stadium ter wereld,” zo klopt de technische directeur van het gebouw, Henk Van Raan, zichzelf op de schouders.


Publicité

Delen