Rouen experimenteert met mobiliteit van de toekomst

Rouen experimenteert met mobiliteit van de toekomst

In het kader van het project Rouen Normandy Autonomous Lab worden binnenkort autonome Renault Zoé’s ingezet op de openbare weg voor een mobiliteitsdienst “van de laatste kilometer”.

Wie de mobiliteit van de toekomst wil gaan proeven, die naar verluidt elektrisch en zelfrijdend wordt, moet de komende maanden zeker naar Rouen trekken. Vier autonome Renault Zoé’s en een zelfrijdend pendelbusje i-Cristal van Transdev en Lohr worden daar namelijk getest in het kader van het mobiliteitsproject Rouen Normandy Autonomous Lab. In de praktijk gaat het om een mobiliteitsdienst in de stadsrand voor plaatsen waar het klassieke openbare vervoer niet voldoet. De Zoé’s en het busje zijn er om “de eerste en de laatste kilometer” te bedienen, bijvoorbeeld net voor of na een tramhalte. Geïnteresseerde gebruikers kunnen live een voertuig oproepen via een specifieke smartphone-app.

Tot 2019

Na een experimentele periode wordt gemikt op september 2018 om deze dienst op aanvraag open te stellen voor het publiek. “Onder voorbehoud van het bekomen van de nodige toelatingen”, benadrukt Renault echter in zijn persbericht. Deze tweede experimentele fase, waarbij iedereen kan komen proberen, zou duren tot december 2019. “Naast de lessen die we hier uit willen trekken op technologisch vlak, willen we met dit experiment ook de gebruikers van zo’n dienst leren kennen en zien hoe de plaatselijke bewoners er gebruik van maken zodat we ons daar aan kunnen aanpassen,” zo zegt Renault. Gewillige proefkonijnen weten dus waar ze in het komende jaar moeten zijn.


Publicité

Delen