Seat Arona geeft gas

Seat Arona geeft gas

Ook Seats compacte SUV Arona stapt vandaag over op aardgas. Hij behoudt dezelfde motor als zijn kleine broer Ibiza, maar kan wel wat meer gas meenemen in zijn tanks om zijn rijbereik op CNG te vergroten.

 

Seat blijft zijn CNG-offensief uitbreiden. In het gamma zaten al drie modellen die aardgas ‘drinken’ (Mii, Ibiza en Leon), maar daar komt nu een vierde telg van de Spaanse familie bij: de compacte SUV Arona, die zijn CNG-versie op het autosalon van Parijs voorstelt. Niet geheel verrassend ligt in de neus van de Arona TGI dezelfde 1.0-driecilinder met 90 pk als in de recente Ibiza TGI. In de SUV wordt hij echter gekoppeld aan een manuele versnellingsbak met zes verhoudingen, tegenover vijf in de Ibiza.

14,3 kilo

Een ander technisch onderscheid is dat in de drie tanks onder de vloer van de Arona 14,3 kilo aardgas kan worden geperst, tegenover 13 kilo voor de Ibiza TGI. Daarmee kan Seat een rijbereik beloven van 400 kilometer op CNG. De keerzijde van de medaille is dat de SUV zich moet tevredenstellen met een kleinere benzinetank dan de Ibiza. Hoeveel kleiner die precies is, verklapt Seat nog niet. Het wil alleen kwijt dat deze reservetank goed is voor 160 extra kilometer. Het gaat dus duidelijk om een kleiner reservoir dan de 40 liter van de Ibiza. Op praktisch vlak valt bovendien op dat de koffer van de Arona TGI gevoelig slinkt in vergelijking met die van een versie met een klassieke brandstof: in plaats van 400 liter is er nog maar 282 liter stouwruimte beschikbaar.


Publicité

Delen