SF Motors: nog maar eens een Tesla-killer

SF Motors: nog maar eens een Tesla-killer

Het in Californië gebaseerde SF Motors leeft op Chinees geld en heeft net twee elektrische SUV’s voorgesteld die willen wedijveren met Tesla. Volgend jaar al zouden ze op Amerikaanse wegen rijden. Is dat haalbaar?

Maak kennis met nog maar eens een nieuwe autobouwer die meesurft op de aangekondigde elektrische golf door zich aan serieproductie te wagen. SF Motors is eigendom van het Chinese Sokon Industry Group en beweert zowel in China als in de Verenigde Staten voet aan wal (en een fabriek) te hebben. Het bedrijf heeft namelijk net de oude Amerikaanse… Hummer-fabriek in Indiana gekocht. Hoe symbolisch: de fabriek die ooit een militaire terreinwagen bouwde die ecologisch gezien zo fout was als maar kon, wordt nu grondig verbouwd om… elektrische SUV’s te kunnen maken. SF Motors heeft net twee modellen op hetzelfde platform voorgesteld: de compacte SF5 en de SF7, die ongeveer zo groot is als een Tesla Model X.

Tot 1.000 pk

De exacte technische kenmerken van deze modellen zijn nog niet duidelijk omschreven. We weten alleen dat ze een vierwielaandrijving met vectoriële koppelverdeling krijgen en dat SF Motors mikt op een rijbereik van ongeveer 500 kilometer op de Amerikaanse normverbruikscyclus. Verder zegt het bedrijf na te denken over een soort rijbereikuitbreider, zonder daar meer over in detail te treden. De meer compacte SF5 mag aftrappen en zou al eind volgend jaar op de Amerikaanse markt verschijnen, waarna hij het gezelschap krijgt van de grotere SF7. Er zal keuze zijn uit verschillende vermogensversies dankzij meerdere elektromotoren. De meest gespierde SF zou met behulp van 4 motoren liefst 1.000 pk ontwikkelen.

Tesla-stichter

SF Motors mag dan wel heel ambitieus lijken, maar de Chinese groep achter het project heeft zopas het Amerikaanse bedrijf inEVit overgenomen, dat is gespecialiseerd in de bouw van elektrische componenten. Die startup is opgericht door Martin Eberhard, een van de medestichters van Tesla samen met Elon Musk. Ondertussen is hij benoemd tot ‘hoofd wetenschap’ bij SF Motors…

There are no photos with those IDs or post 6955 does not have any attached images!


Publicité

Delen