Skoda Vision X : hybrid / aardgas / elektrisch

Skoda Vision X : hybrid / aardgas / elektrisch

Skoda had aangegeven dat de Vision X-studie een hybrid zou zijn. Maar er is meer! We vernemen nu ook dat hij benzine, elektriciteit én aardgas lust. Het perfecte trio?

Skoda onthulde enkele dagen geleden de eerste schetsen van het Vision X-concept die voor Genève werd ontwikkeld. Nog voor men de definitieve lijnen van dit model onthulde, dat de voorbode wordt van de volgende generatie stads-SUV, laat Skoda al in zijn kaarten kijken wat de technische kenmerken betreft. Zo krijgen we al wat zicht op de toekomstige (alternatieve) motorisaties die Skoda in de toekomst in haar gamma wil voorstellen. Skoda geeft aan dat tegen 2025 een kwart van het gamma hybride of elektrisch zal zijn.

1.5 G-TEC

De Vision X-concept krijgt onder de motorkap de bekende 1,5l TSI-benzinemotor van de Volkswagen-groep. Skoda ontwikkelde een afgeleide versie die op aardgas (G-TEC) draait. Voor de opslag van het gas monteert Skoda twee tanks: één onder de achterbank en de tweede onder de koffervloer. Voor deze aardgasversie wordt het vermogen van de TSI 1.5 licht teruggeschroefd tot 130 pk (en 250 Nm). Deze motor, die de voorwielen bedient, kan door een elektromotor worden ondersteund. Het gaat om een versterkte startmotor van 48 V, die de verbrandingsmotor een boost geeft bij het vertrekken en de aandrijving gaat via een riem.

Twee elektromotoren

Deze conceptwagen heeft niet alleen deze kleine elektromotor, want er wordt een tweede exemplaar op de achteras gemonteerd! Deze tweede elektromotor levert een koppel van 70 Nm en drijft alleen de achteras aan. Hij haalt stroom uit een kleine lithium-ion batterij zodat hij ook korte afstanden 100% elektrisch kan afleggen. Skoda belooft een autonomie van 2 km. Deze elektromotor kan ook een 4×4-modus realiseren om vlot vooruit te komen op een gladde ondergrond. Er is ook een “boost”-modus de thermische motor en de elektromotor maximaal presteren. Deze Vision X-concept accelereert in 9,3 s van 0 naar 100 km/u en hij haalt een CO2-emissie van amper 89g/km. Het rijbereik (van het kleine benzinetankje en de twee aardgastanks) bedraagt 650 km.


Publicité

Delen