Tesla schiet het Europese stroomnet te hulp

Tesla schiet het Europese stroomnet te hulp

 

Tesla heeft in ons land, in Terhills nabij Maasmechelen, een stroomopslagsysteem op poten gezet. De combinatie van 140 Powerpacks moet het Europese stroomnetwerk in balans houden.

Tesla is in zee gegaan met het Engelse bedrijf Restore voor een gigantisch stroomopslagproject op Belgisch grondgebied, in Terhills. In het dorp nabij Maasmechelen en vlakbij de Nederlandse grens is een batterijpark van 140 Powerpacks opgericht. Samen kunnen al die batterijen een vermogen opwekken van tot 18,2 MW om het Europese stroomnetwerk te balanceren.

100 keer sneller dan een fossiele centrale

Volgens Tesla reageert deze eenheid 100 keer sneller dan de verbrandingscentrales die gebruikelijk worden ingezet om het netwerk te balanceren bij verbruikspieken. De werking van dit batterijpark is vrij eenvoudig: in situaties waar een overschot aan stroom wordt geproduceerd laadt het zich op, terwijl het bij tekorten snel weer elektriciteit in het net kan injecteren. Het is de eerste site in zijn soort op Europees grondgebied, maar ze zou binnenkort nog kunnen worden aangevuld met andere batterijparken om het aanbod en de vraag op het Europese netwerk in evenwicht te houden.


Publicité

Delen