Toyota klaar met eerste hybride supersportwagen

Toyota klaar met eerste hybride supersportwagen

In de euforie na zijn overwinning op de beroemde 24 Uur van Le Mans heeft Toyota bevestigd dat het zijn conceptcar voor een hybride hypersportwagen voor de openbare weg in productie wil nemen. Die zou worden afgeleid van de raceversie.

“We zijn een straatlegale auto aan het ontwikkelen op basis van de racewagen die voor ons deelnam aan de 24 Uur van Le Mans”, zo bevestigde Akio Toyoda, president van Toyota, nadat het Japanse team eindelijk (na 20 pogingen) de eerste podiumplek wist te veroveren in de beroemde Franse race. Hij voegde daaraan toe dat de constructeur dankzij de overwinning “een nieuwe etappe heeft bereikt in de uitwerking van dit project”.

1.000 pk

Deze toekomstige hypersportwagen voor de openbare weg blijft niet geheel verrassend trouw aan de conceptcar GR Super Sport die onlangs is onthuld. Die auto met zijn behoorlijk indrukwekkende uiterlijk zou een bijzonder gespierde hybride aandrijflijn krijgen, afgeleid van die van de TS050 Hybrid-racewagen die net de 24 Uur van Le Mans wist te winnen. De hybride aandrijflijn, die THS-R is gedoopt (Toyota Hybrid System-Racing), combineert in de racewagen een 2.4-V6 biturbo met een elektromotor voor een totaal van meer dan 1.000 pk.

35 procent lager verbruik

Toyota blijft al sinds zijn terugkeer naar Le Mans in 2012 naarstig sleutelen aan deze aandrijflijn. Na het afsluiten van de 24 Uur van Le Mans dit jaar vertelde de constructeur dat de auto zo liefst 35 procent minder had verstookt dan 6 jaar geleden.


Publicité

Delen