Toyota weer verplicht tot grote terugroepactie van hybrides

Toyota weer verplicht tot grote terugroepactie van hybrides

Het zit Toyota niet mee: de Japanse reus is net volop promotie aan het maken voor zijn hybride technologie op het salon van Parijs, maar moet nu plots een enorme terugroepactie aankondigen voor zijn hybride Auris en Prius. Bijna 2,5 miljoen auto’s zijn getroffen, waarvan iets meer dan 13.000 in België.

 

Een maand na een eerdere grootscheepse terugroepactie van 1,026 miljoen exemplaren van de Prius, Prius Plug-In en C-HR gebouwd tussen juni 2015 en mei 2018 ziet Toyota zich opnieuw verplicht om massa’s hybride auto’s terug naar de dealer te roepen. Deze keer zou het om 2,43 miljoen auto’s gaan. Volgens de informatie die de Japanners hebben vrijgegeven, zou het gaan om de Prius en de hybride Auris gebouwd tussen oktober 2008 en november 2014. De meerderheid van die auto’s bevindt zich in Japan (1,25 miljoen), maar er zijn er ook 290.000 in Europa, waarvan iets meer dan 13.000 in ons land, zo meldt het persbureau Belga.

Systeemuitval

Deze keer is er gelukkig geen sprake van brandgevaar zoals bij de vorige terugroepactie. Toyota verduidelijkt dat de actie te maken heeft met een risico op “ongewenst stilvallen” van het hybride systeem bij foutmeldingen. Normaal moet de auto dan op een veilige modus overschakelen en de bestuurder met een waarschuwingslampje op de hoogte brengen. Deze veilige modus moet de bestuurder de tijd geven om te vertragen en veilig aan de kant te gaan staan. Maar volgens Toyota zou het hybride systeem in een paar zeldzame gevallen gewoon volledig ophouden met werken en niet gewoon in de veilige modus gaan. Dat vergroot het gevaar op ongevallen. Betrokken eigenaars worden persoonlijk gecontacteerd.


Publicité

Delen