Umicore helpt Audi zijn batterijen “eindeloos” te recycleren

Umicore helpt Audi zijn batterijen “eindeloos” te recycleren

Audi en het Belgische Umicore werken samen aan een “gesloten circuit” voor batterij-onderdelen. Het doel: 95 procent van de grondstoffen in batterijen recupereren om ze oneindig te kunnen hergebruiken.

 

In het kader van een samenwerking hebben Audi en Umicore net bepaald hoeveel procent van de onderdelen van de huidige batterijen (en dan meer bepaald die in de Audi A3 e-tron) kunnen worden gerecycleerd. Het gaat dan om kobalt, nikkel en koper. Volgens Audi blijkt uit labotests dat 95 procent van deze materialen kunnen worden gerecupereerd en hergebruikt in nieuwe batterijen. Op die basis ontwikkelen beide partners nu samen aan een recyclage volgens “gesloten circuit” voor de batterijen die Audi gebruikt, met het oog op de nieuwe elektrische SUV e-tron

Grondstoffenbank

Wat betekent dat concreet? Dat de zeldzame grondstoffen in de batterijen aan het eind van de levenscyclus van die accu’s kunnen worden hergebruikt in nieuwe producten. Om dit circulaire gebruik mogelijk te maken werken Audi en Umicore aan een grondstoffenbank voor deze gerecupereerde ruwe materialen. Audi zegt te streven naar “het veiligstellen van de bevoorrading en het beperken van de leveringscircuits”. Deze samenwerking versterkt nog de positie van Umicore op het domein van de recyclage van batterijen, nadat het eerder al een akkoord tekende met BMW en Northvolt.


Publicité

Delen