Vakantie op waterstof?

Vakantie op waterstof?

Omdat zwerfwagens groot zijn en veel energie verslinden, zijn ze misschien wel de ideale voertuigen voor waterstofaandrijving. Mercedes heeft alvast een voorsmaakje bedacht van het mobiele vakantiehuis van de toekomst.

Je moet nog niet naar de dealer rennen: deze concept van een ‘mobilhome’ aangedreven door een brandstofcel van Mercedes zal niet op tijd klaar zijn voor je volgende vakantie. En ook niet voor die van de komende jaren. De concept Sprinter F-Cell geeft echter al wel een eerste blik op wat de kenmerken zouden kunnen zijn van een waterstof-zwerfwagen op de middellange termijn. Deze versie is afgeleid van de elektrische Sprinter, die nu naar de showrooms komt, maar schrapt zijn batterij ten voordele van een brandstofcel en drie tanks die samen 4,5 kilo waterstof kunnen opslaan. Voor het concept wordt een rijbereik van 300 kilometer beloofd. Voor bestuurders die echter langere trajecten willen afleggen, belooft Mercedes dat een vierde tank kan worden geïnstalleerd die het rijbereik op 500 kilometer zou brengen. En hoewel de constructeur er zelf niets over zegt in zijn communicatie, vermoeden we dat de brandstofcel ook statisch kan worden ingezet om bepaalde boordsystemen van stroom te voorzien. En dat geruisloos.

Snel tanken

Als je een waterstoftankstation vindt, dan neemt het tanken slechts een paar minuten in beslag. Maar Mercedes heeft ook een bufferbatterij voorzien, die indien nodig rechtstreeks aan het stopcontact kan worden herladen zodat je ook zonder waterstof nog een tijdje elektrisch verder kan. Al beperkt het rijbereik zich dan wel tot 30 kilometer… De elektromotor van zijn kant ontwikkelt 147 kW (200 pk) en 350 Nm.


Publicité

Delen