Van in de ruimte is te zien hoe België stikt in de NOx

Van in de ruimte is te zien hoe België stikt in de NOx

Op basis van gegevens van het Europese Ruimtevaartagentschap heeft Greenpeace een interactieve kaart gepubliceerd waar de meest vervuilde zones op aarde te zien zijn. België, en dan vooral Antwerpen, worden duidelijk gewurgd door stikstofdioxiden…

 

Een beeld zegt soms meer dan duizend woorden, en dat geldt zeker voor deze interactieve kaart. Dankzij informatie van de Europese satelliet Sentinel-5P laat de kaart je de zones in beeld brengen die het zwaarst door stikstofdioxide zijn vervuild van de hele wereld. En er is slecht nieuws voor ons: België is een van de meest vervuilde landen ter wereld. We zien op de kaart duidelijk een halvemaanvormige zone die van het Verenigd Koninkrijk tot het noorden van Duitsland strekt en daarbij ook België en Nederland bedekt. In het Antwerpse is duidelijk een vervuilingsconcentratie te zien.

Vooral auto’s?

In Antwerpen heeft uiteraard de havenindustrie een onmiskenbare invloed op de luchtvervuiling. “Maar de hoge stikstofdioxideconcentraties boven ons land laten zich natuurlijk vooral verklaren door het hoge aantal dieselwagens en de dichtheid van ons wegennetwerk,” zo analyseert Joeri Thijs, expert luchtkwaliteit bij Greenpeace. “Het verkeer is de eerste schuldige van deze aanvallen op onze gezondheid, en dan vooral die van onze kinderen. We worden namelijk veel vaker en van veel dichterbij blootgesteld aan de vervuiling uit de uitlaatpijpen van auto’s dan aan de aangetaste lucht van de schoorstenen van de haven van Antwerpen”, zo voegt de expert nog toe.


Publicité

Delen