Verbant Wallonië “vuile” auto’s van de weg in 2023?

Verbant Wallonië “vuile” auto’s van de weg in 2023?

Volgens onze collega’s van de Franstalige krant L’Echo zouden de meest vervuilende auto’s vanaf 2023 geleidelijk aan van de weg worden verbannen in Wallonië. En het doet er daarbij niet zoveel toe of ze op diesel of benzine rijden.

 

Een paar weken voor de opening van het Salon van Brussel wil de Waalse regering haar bevolking een signaal sturen door eraan te herinneren dat ze in de toekomst de meest vervuilende auto’s van de weg wil halen. Volgens onze collega’s van dagblad L’Echo zou de begin deze week aan het Waals parlement voorgelegde maatregel vanaf 2023 in voege treden. Vanaf dat jaar zullen de meest vervuilende modellen niet langer aan het verkeer mogen deelnemen op Waalse wegen. Vanaf 2026 zal een auto minstens Euro 5-conform moeten zijn wil je er nog mee rijden in het zuiden van het land. In 2028 breidt het verbod uit naar alle dieselwagens die de Euro 6-norm niet halen. En in 2030 zullen ze minstens Euro 6d Temp moeten zijn om nog te mogen rijden.

Meer dan de gemiddelde leeftijd

“Het verbod wordt trapsgewijs ingevoerd tussen 2023 en 2030. Dat is langer dan de gemiddelde levensduur van een auto,” benadrukt minister Carlo Di Antonio in L’Echo. Hij verduidelijkt bovendien dat er uitzonderingen komen voor auto’s die minder dan 3.000 kilometer per jaar rijden en voor bepaalde voertuigen die nog voor 1 januari 2019 zijn gekocht.


Publicité

Delen