Vervuiling: zoveel “roken” stadsbewoners tegen wil en dank

Vervuiling: zoveel “roken” stadsbewoners tegen wil en dank

Op zich is dit geen wereldschokkend nieuws: de lucht in grote steden is vervuild. Maar om die vage uitspraak wat meer tastbaar te maken heeft de NGO Transport & Environment de wetenschappelijke cijfers rond luchtvervuiling omgerekend naar het equivalent in gerookte sigaretten.

De luchtvervuiling in grote steden heeft diverse bronnen. Zo is er uiteraard de auto, maar ook de industrie, verwarming van huizen enzovoort. Die realiteit is nog veel erger in hoofdsteden met hun meer intensieve economische activiteit en grote bevolkingsdichtheid. Om de mensen te sensibiliseren met “eenvoudig” te bevatten informatie heeft de NGO Transport & Environment deze wetenschappelijke cijfers rond luchtvervuiling omgerekend naar het equivalent in gerookte sigaretten.

Brussel niet

Zo lezen we dat in Parijs, Amsterdam, Rome of Wenen leven en ademen overeenkomt met het roken van 9 pakjes sigaretten per jaar of een half pakje per dag (2 sigaretten om de 4 dagen volgens de grafiek). Het slechtste resultaat is gemeten in Praag en Istanbul, waar men het equivalent van 1 sigaret per dag (4 sigaretten per 4 dagen volgens de grafiek) “rookt”. Voor Brussel zijn geen cijfers bekend. De berekening is uitgevoerd voor 10 grote Europese steden en niet voor onze hoofdstad. Maar de organisatie wijst er wel op dat tegen ons land een proces loopt van de Europese Commissie omdat onze overheid haar luchtkwaliteitsmeters in parken en langs rustige wegen opstelt in plaats van in de stad.


Publicité

Delen