Video: Is dit de toekomst van elektrisch laden?

Video: Is dit de toekomst van elektrisch laden?

Om bestuurders van een elektrische auto te ontlasten van de ‘zware’ taak om de auto in te pluggen lijkt inductief laden een eenvoudige oplossing. Maar er wordt ook aan gerobotiseerde stekkers gewerkt…

 

Natuurlijk zijn er lastiger taken dan ‘gewoon’ het aansluiten van je elektrische auto aan een laadpaal op een parking of op het werk. Maar we moeten wel erkennen dat dit eenvoudige gebaar je vuile handen kan opleveren of soms zelfs vervelend kan zijn. Bijvoorbeeld wanneer het regent of je al zwaar bepakt bent. Kortom, het zou nog eenvoudiger zijn als je je gewoon naast de laadpaal kon parkeren, waarna een robotarm de stekker voor jou in je auto plugt, niet?

Maximale efficiëntie

Dankzij deze oplossing kunnen bovendien problemen worden vermeden die het rendement aantasten, zoals aansluiten zonder contact of inductief laden, waarvan de efficiëntie gevoelig daalt naarmate de afstand tussen de laadplaten toeneemt. Let wel: dit soort gerobotiseerde arm is op zich niet nieuw, want Tesla heeft een aantal jaar geleden al een gerobotiseerde ‘slang’ als prototype voorgesteld die de auto kon aansluiten zonder menselijke tussenkomst. Maar het toestel dat we hier zien, is bedacht door de universiteit van Graz, onder meer in samenwerking met BMW. Het bijzondere is dat het systeem zich dankzij een camera en een kunstmatige intelligentie automatisch aanpast aan de auto die naast de paal komt parkeren, zodat het vanzelf weet waar het de stekker moet steken.


Publicité

Delen