Video: Mercedes Urbanetic, manifest voor de mobiliteit van de toekomst

Video: Mercedes Urbanetic, manifest voor de mobiliteit van de toekomst

Dankzij elektrische aandrijving, autonoom rijden en connectiviteit zou de mobiliteit van morgen er heel anders uit kunnen zien dan wat we vandaag kennen. Mercedes geeft ons alvast een voorsmaakje met zijn concept Urbanetic, een zelfrijdend busje met meerdere gezichten.

 

Het meest bijzondere aan de concept Urbanetic van Mercedes zit hem in zijn modulaire structuur. Op basis van een technisch platform waarin de batterij, de elektromotor en de wielen zitten kan hij verschillende modules aannemen. Afhankelijk van de noden van het moment kan de Urbanetic op die manier een pendelbusje zijn dat tot 12 passagiers vervoert of een voertuig voor goederenvervoer. Door zijn leefcel in te ruilen voor een stouwruimte voor goederen kan hij tot 10 europaletten of 10 kubieke meter vervoeren. Daardoor kan één en hetzelfde voertuig bijvoorbeeld overdag mensen vervoeren en ’s nachts goederen. Maar ook andere, meer specifieke modules zijn mogelijk om tegemoet te komen aan specifieke noden.

Maximaal anticiperen

Dankzij autonome rijtechnologie en de ontwikkeling van een intelligente en geconnecteerde infrastructuur kan Mercedes verder kijken. Deze geconnecteerde voertuigen zullen zich namelijk automatisch kunnen aanpassen en zich verplaatsen om tegemoet te komen aan de noden van het moment. De informatica analyseert live de vraag en het aanbod van mobiliteit in een afgelijnd gebied. Daardoor kunnen deze voertuigen anticiperen op momenten van grote vraag, zodat ze bijvoorbeeld massaal klaar kunnen staan bij het einde van een optreden om alle concertgangers op te pikken.


Publicité

Delen