Video: Renault EZ-Pro: pakjesdienst voor de stad met ‘menselijke’ leider

Video: Renault EZ-Pro: pakjesdienst voor de stad met ‘menselijke’ leider

Renault onthult op zijn beurt zijn handvest voor de stedelijke leverauto van de toekomst. Niet geheel verrassend rijdt de EZ-Pro elektrisch en autonoom. Er zit echter ook een ‘echt’ menselijk brein aan boord.

 

Met zijn concept EZ-Pro wil Renault zijn toekomstbeeld (voor 2030) voorstellen op leveringen in de stad voor de laatste kilometer. Het elektrische en zelfrijdende concept bestaat uit een reeks mobiele elementen die “pods” worden genoemd. Er is een leidende pod gevolgd door een aantal kleinere exemplaren, eveneens zelfrijdend, die zich kunnen aanpassen aan een grote variëteit van gebruiksvormen en formaten. Als ze allemaal verbonden zijn, kan het geheel als een soort autonome elektrische goederentrein door de stad trekken.

Conciërge

Het andere bijzondere aan het idee van Renault is de aanwezigheid van een ‘menselijke’ conciërge in dit konvooi. Die zit in de leidende pod en houdt toezicht op de goederenlevering bij de klant, maar ook op de werking van de vloot pods die volgt. “Dit unieke idee in de wereld van de robotvoertuigen toont aan dat Renault gelooft dat de mens nog lang actief zal blijven in de transportsector,” zo verduidelijkt de Franse constructeur. Oef…


Publicité

Delen