Waalse BIV voor elektrische auto’s voortaan 61,5 euro

Waalse BIV voor elektrische auto’s voortaan 61,5 euro

Voortaan kost het in Wallonië naar Brussels voorbeeld nog maar 61,5 euro om een elektrische auto in te schrijven, onafhankelijk van het vermogen.

Nadat de Waalse regering elektrische auto’s “afstrafte” op basis van hun vermogen net zoals om het even welke andere auto met verbrandingsmotor – terwijl ze in Vlaanderen al lang vrijgesteld zijn van elke inschrijvings- of verkeersbelasting – was ze in 2016 al deels op haar stappen teruggekeerd. Voor dat jaar betaalde je voor een krachtige EV zoals bijvoorbeeld een Tesla Model S de volle pot van bijna 5.000 euro BIV, maar in 2016 is die teruggebracht naar 123 euro. Minder krachtige elektrische auto’s genoten een BIV van slechts 61,5 euro zoals in Brussel. Vandaag heeft Waals Minister voor Budget, Financiën, Energie, Klimaat en Luchthavens Jean-Luc Crucke aan de Waalse administratie gevraagd om dit enkelvoudige tarief van 61,5 euro toe te passen op alle elektrische auto’s om de zaken te harmoniseren.

4.000 euro premie in Vlaanderen

De jaarlijks te betalen verkeersbelasting blijft dan weer op 80,52 euro in Wallonië voor alle elektrische modellen. Ter herinnering: in Vlaanderen zijn ze niet alleen vrijgesteld van elke vorm van belasting, maar particulieren die een EV willen kopen, hebben bij de aankoop bovendien recht op een premie van 4.000 euro. Oorspronkelijk zou die dit jaar worden teruggebracht naar 3.000 euro en in 2019 naar 2.000 euro, maar gezien de relatief lage vraag heeft de Vlaamse regering beslist om de hogere premie van 4.000 euro nog tot het eind van het jaar te behouden.


Publicité

Delen